چند گام برنامهریزی بودجه برای کسبوکارها
اگر به تازگی یک کسبوکار کوچک را خریداری یا راهاندازی کردهاید، برنامهریزی بودجه میتواند به موفقیت کسبوکار شما کمک کند. خبر خوب این است که میتوان به راحتی به یک برنامه بودجه برای کسبوکارها دست یافت. برآورد و تطبیق هزینهها با درآمد (واقعی یا پیشبینی شده) مهم است زیرا به صاحبان مشاغل کوچک کمک میکند
اگر به تازگی یک کسبوکار کوچک را خریداری یا راهاندازی کردهاید، برنامهریزی بودجه میتواند به موفقیت کسبوکار شما کمک کند. خبر خوب این است که میتوان به راحتی به یک برنامه بودجه برای کسبوکارها دست یافت. برآورد و تطبیق هزینهها با درآمد (واقعی یا پیشبینی شده) مهم است زیرا به صاحبان مشاغل کوچک کمک میکند تا تعیین کنند که آیا پول کافی برای تأمین مالی عملیات، گسترش کسبوکار و ایجاد درآمد برای خود دارند یا خیر. بدون برنامهریزی بودجه برای کسبوکارها یک بیزینس با این خطر مواجه میشود که پول بیشتری از آنچه میخرد خرج کند یا برعکس، پول کافی برای رشد کسبوکار و رقابت خرج نکند.
نکات کلیدی
- بودجه کسبوکار به مالکان کمک میکند تا تعیین کنند که آیا پول کافی برای تأمین مالی عملیات، توسعه و تولید درآمد دارند یا خیر.
- برای برنامهریزی بودجه استانداردهای صنعت را بررسی کنید تا میانگین هزینههای انجام کسبوکار را تعیین کنید و صفحهگستردهای را ایجاد کنید که مقدار پولی را که باید به هزینههای خود اختصاص دهید، تخمین میزند.
- برای پوشش هزینههای غیرمنتظره، کسادی بودجه خود را در نظر بگیرید و مواردی را بررسی کنید که در صورت سختتر شدن میتوانید هزینهها را کاهش دهید.
- هر چند ماه یکبار بودجه خود را مرور کنید و برای تأمینکنندگان جدید خرید کنید تا در هزینه محصولات یا خدمات کسبوکار خود صرفهجویی کنید.
شروع برنامهریزی بودجه برای کسبوکارها
هر صاحب کسبوکار کوچکی روند، موقعیت یا روش بودجهریزی کمی متفاوت دارد. با این حال، تقریباً در هر بودجهای برخی از پارامترها وجود دارد که میتوانید از آنها برای موفقیت کسبوکار خود استفاده کنید. به عنوان مثال، بسیاری از صاحبان مشاغل باید اجاره یا وام مسکن را پرداخت کنند. آنها همچنین قبوض آب و برق، هزینههای حقوق و دستمزد، هزینه کالاهای فروخته شده (COGS) هزینهها (مواد اولیه)، بهره و پرداخت مالیات را دارند. نکته این است که هر صاحب کسبوکاری باید این موارد و هر هزینه دیگری را که بهطور خاص با کسبوکار مرتبط است در هنگام راهاندازی فروشگاه در نظر بگیرد.
اگر کسبوکار شما یک استارتآپ است، باید بر اساس منطقه جغرافیایی، ساعات کار و با تحقیق در مورد سایر کسبوکارهای محلی، فرضیاتی داشته باشید. صاحبان مشاغل کوچک اغلب میتوانند با مراجعه به سایر مشاغلی که برای فروش هستند و پرسیدن سؤالاتی در مورد درآمد هفتگی و الگوهای ترافیک، درک کنند که چه انتظاراتی باید داشته باشند.
پس از بررسی این اطلاعات، باید درآمد کسبوکار را با هزینهها مطابقت دهید. هدف این است که بفهمیم متوسط هزینه هفتگی برای سربار، آب و برق، نیروی کار، مواد خام و غیره چگونه خواهد بود. بر اساس این اطلاعات، ممکن است بتوانید تخمین بزنید یا پیشبینی کنید که آیا پول اضافی کافی برای گسترش کسبوکار یا صرف مقداری پول در پسانداز خواهید داشت. از طرف دیگر، مالکان ممکن است متوجه شوند که برای داشتن سه کارمند به جای دو نفر، کسبوکار باید هر هفته درآمد بیشتری داشته باشد.
این چند نکته ساده به شما کمک میکند تا در برنامهریزی بودجه موفق شوید:
استانداردهای صنعت را برای برنامهریزی بودجه بررسی کنید
همه مشاغل شبیه هم نیستند، اما شباهتهایی وجود دارد؛ بنابراین، تکالیف خود را انجام دهید و از اینترنت برای کسب اطلاعات در مورد صنعت استفاده کنید، با صاحبان مشاغل محلی صحبت کنید، به کتابخانه محلی بروید و وبسایت خدمات درآمد داخلی (IRS) را بررسی کنید تا ایدهای از چند درصد از درآمد حاصل از آن کسب کنید. احتمالاً به گروههای هزینه اختصاص داده میشود.
کسبوکارهای کوچک میتوانند به شدت بیثبات باشند، زیرا نسبت به رقبای بزرگتر و متنوعتر در معرض رکود صنعت هستند؛ بنابراین، شما فقط باید به دنبال یک میانگین در اینجا باشید، نه جزئیات. همچنین میتوانید از متخصصین کوچینگ کسبوکار برای برنامهریزی بودجه کمک بگیرید
یک صفحه گسترده بسازید
قبل از خرید یا افتتاح یک کسبوکار، یک صفحه گسترده بسازید تا تخمین بزنید که چه مقدار کل دلار و درصد درآمد شما باید به مواد خام و سایر هزینهها اختصاص یابد. قبل از ادامه کار، ایده خوبی است که با تأمینکنندگانی که باید با آنها کار کنید تماس بگیرید. همین کار را برای اجاره، مالیات، بیمه (ها) و غیره انجام دهید. همچنین مهم است که انواع بودجههایی را که برای کسبوکار کوچک خود باید تنظیم کنید و نحوه اجرای آنها را بدانید.
کسبوکار را بهصورت دورهای مرور کنید
در حالی که بسیاری از شرکتها بودجه سالانه تهیه میکنند، صاحبان مشاغل کوچک باید این کار را بیشتر انجام دهند. در واقع، بسیاری از صاحبان کسبوکارهای کوچک خود را برای یک یا دو ماه آینده برنامهریزی میکنند، زیرا کسبوکار میتواند کاملاً بیثبات باشد و هزینههای غیرمنتظره میتواند فرضیات درآمد را از بین ببرد. ایجاد یک تقویم برنامهریزی بودجه میتواند ابزار مؤثری برای صاحبان مشاغل باشد تا اطمینان حاصل کنند که سرمایه کافی برای رفع نیازهای تجاری خود دارند.
برای خدمات یا تأمینکنندگان خرید کنید
از خرید تأمینکنندگان جدید یا صرفهجویی در هزینههای خدماتی که برای کسبوکار شما انجام میشود نترسید. این میتواند باید در مراحل مختلف انجام شود، از جمله هنگام خرید یا راهاندازی یک کسبوکار، هنگام تنظیم بودجه سالانه یا ماهانه و در طول بررسیهای دورهای کسبوکار. برای برنامهریزی بودجه کسبوکار خود میتوانید از یک بیزینس کوچینگ کمک بگیرید.
سخن پایانی
بودجهریزی فرایندی آسان، اما ضروری است که صاحبان کسبوکار از آن برای پیشبینی درآمد فعلی و آتی با هزینهها استفاده کنند. هدف این است که مطمئن شوید که پول کافی برای راهاندازی کسبوکار، رشد کسبوکار، رقابت و تضمین یک صندوق اضطراری مستحکم در دسترس است. همچنین برای برنامهریزی بودجه کسبوکار خود میتوانید از طریق راههای ارتباطی زیر با آکادمی توسعه کسبوکار دکتر نعمتی در ارتباط باشید:
۰۲۱۲۲۶۴۴۷۷۳
۰۲۱۲۶۶۴۳۰۶۴
۰۲۱۲۶۶۰۱۷۹۵
وبسایت:
www.nematiacademy.com
اینستاگرام:
nematiacademy
drnemati_official
برچسب ها :برنامهریزی بودجه ، بیزینس کوچینگ ، کوچینگ کسبوکار ، موفقیت کسبوکار
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰