کد خبر : 92938
تاریخ انتشار : دوشنبه 15 نوامبر 2021 - 17:51
-

قتل در سقاخانه

قتل در سقاخانه

مطبوعات حامی دولت (یا در واقع حامی رضاخان) انگشت اتهام را به سمت مخالفان سردارسپه گرفتند و آنان را به دست داشتن در قتل ایمبری و دسیسه‌چینی برای تضعیف و سرنگونی دولت متهم کردند. آن روزها عده زیادی به حبس افتادند و شکنجه شدند و شمار دیگری هم به تبعید رفتند. از این‌ رو می‌گویند

مطبوعات حامی دولت (یا در واقع حامی رضاخان) انگشت اتهام را به سمت مخالفان سردارسپه گرفتند و آنان را به دست داشتن در قتل ایمبری و دسیسه‌چینی برای تضعیف و سرنگونی دولت متهم کردند. آن روزها عده زیادی به حبس افتادند و شکنجه شدند و شمار دیگری هم به تبعید رفتند. از این‌ رو می‌گویند واقعیت ماجرای قتل ایمبری هر چه بود، در نهایت به نفع رضاخان و جریان هوادار او تمام شد.

به گزارش ایسنا، روزنامه اعتماد نوشت: «تابستان ۱۳۰۳ یکی از امریکایی‌های مقیم ایران به نام رابرت ایمبری حوالی سقاخانه آشیخ هادی کشته شد. او آن زمان کارمند سفارت امریکا در ایران بود و گویا نسبت به گفته‌هایی که آن روزها درباره سقاخانه رواج پیدا کرده بود کنجکاوی می‌کرد و قصد عکاسی از آن محل را داشت. این گفته‌ها چه بود؟ مثلا می‌گفتند شبی کوری بعد از خوردن جرعه‌ای آب شفا پیدا کرده و چشمش بینا شده یا مرد فلجی ناگهان از جا برخاسته و با پای خود راه رفته است. این گفته‌ها … ایمبری را به سقاخانه کشاند اما او در آنجا – طبق روایت غالب – با رفتارش مردم را تحریک کرد و این مردم تحریک‌شده هم او را فراری دادند. هنگام فرار هم راه را بر او بستند و با سنگ و چوب تا حد مرگ کتکش زدند. البته چه همان زمان و چه بعدها می‌گفتند خشم مردمی که در سقاخانه جمع شده بودند فقط ظاهر ماجرا بوده و قتل ایمبری به توطئه‌ای پیچیده برمی‌گردد. چون او همان زمان برای شرکت نفتی سینکلر کار می‌کرد و سعی در جفت‌وجور کردن معامله‌ای پرسود برای آن داشت.

قتل ایمبری در ایران جنجال به پا کرد و خبرش در مطبوعات امریکایی منتشر شد. مثلا دیلی بنر در چنین روزی از سال ۱۹۲۴ نوشت: «تهران: سرگرد رابرت دبلیو. ایمبری، نایب‌کنسول امریکا، روز جمعه در اینجا بر اثر ضرب و شتم جماعت محل، جان خود را از دست داد. مردم از اقدام سرگرد ایمبری جهت عکسبرداری از سقاخانه معروف معجزه‌گر آزرده‌خاطر شدند.»

بازداشت ۲۰۰ نفر از کسانی که آن روز در سقاخانه بودند و بعد بررسی جسد ایمبری و گمانه‌زنی درباره چگونگی مرگ او، پیچیدگی ماجرا را بیشتر کرد. یونایتدپرس در ۲۱ ژوئیه خبر داد که «طبق گزارش‌های رسیده از تهران … کالبدشکافی نشان داده ایمبری بر اثر جراحت در ناحیه سر با یک شمشیر سی‌بر کشته شده است. شرایط وخیم به نظر می‌رسد زیرا سی‌برها تنها توسط ماموران نظمیه حمل می‌شوند.»

گویا آن روز عده‌ای از ماموران شهربانی در محل حضور داشتند اما بیشترشان وارد درگیری نشدند و فقط ماجرا را تماشا کردند. در نهایت هم دادگاه بررسی این قتل، فقط ۳ نفر از مردم عادی را مجرم شناخت و به اعدام محکوم کرد؛ آن‌ هم در شرایطی که هر ۳ نفرشان ابتدا مدعی بی‌گناهی بودند و بعد زیر شکنجه به دست‌ داشتن در قتل اعتراف کردند. وزارت خارجه امریکا هم در یادداشتی رسمی به دولت ایران معترض شد و درخواست پرداخت غرامت به همسر مقتول کرد. دولت ما هم با پذیرش این واقعیت که به‌ هر حال این دیپلمات امریکایی – ولو خطاکار – در خاک کشور ما کشته شده است این اعتراض و پرداخت و غرامت را قبول کرد (مبلغ آن ۶۰ هزار دلار تعیین شد). جسد او را هم به امریکا بردند و در مراسمی رسمی که رییس‌جمهوری این کشور هم در آن حضور داشت در قبرستان آرلینگتون ایالت ویرجینیا به خاک سپردند. اما در کشور ما، دولت که آن زمان در دست رضاخان بود از این فرصت بهره برد و با اعلام حکومت نظامی و «بگیر و ببند» عرصه را به مخالفانش تنگ کرد. حتی مطبوعات حامی دولت (یا در واقع حامی رضاخان) انگشت اتهام را به سمت مخالفان سردارسپه گرفتند و آنان را به دست داشتن در قتل ایمبری و دسیسه‌چینی برای تضعیف و سرنگونی دولت متهم کردند. آن روزها عده زیادی به حبس افتادند و شکنجه شدند و شمار دیگری هم به تبعید رفتند. از این‌ رو می‌گویند واقعیت ماجرای قتل ایمبری هر چه بود، در نهایت به نفع رضاخان و جریان هوادار او تمام شد.»

انتهای پیام

برچسب ها :

ناموجود
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

اخبار سلامت

دیزل ژنراتور

صیغه نامه برای هتل

قیمت فنس

پریفرم

سایت مدیر اکسپرت

خرید انواع هدایای تبلیغاتی خلاقانه

خرید دتکتور گاز از نماینده رسمی ایران

مبانی حقوق مهندسی

خرید صندل عمده

نحوه محاسبه اقساط

قیمت خرید تلویزیون زیر 5میلیون

قیمت فنس

صندلی آرایشگاه

زير نويس ساز

لمینت متحرک دندان

جعبه سازی

اهمیت استفاده از رپورتاژ

بهترین صرافی های ارزدیجیتال

New punjabi songs

سامانه خودنویس

آزمایشات طب کار بدو استخدام

گن بعد از جراحی ژینکوماستی

آموزش خرید بیت کوین

مرجع خرید و فروش هماتیت

سازمان امور مالیاتی

بهترین فیلم های 2023

تقویت انتن موبایل

مانیتور دنا

شیشه ماشین

عرضه کننده سیم خاردار،فنس،ورق های شیروانی با قیمت عمده

خرید اکانت کلش

تشک دو نفره

دکتر علی پرند

https://nipoto.com/ethereum

شرکت کیمیا همرنگ

خرید تابلو برق

اسرارالشفاء

خرید رپورتاژ آگهی

مایکروسافت

  شیائومی 

 سامسونگ 

 گوشی 

 مارک  

اینتل 

 گواهینامه

  قرمز  گورمن

  تبلت  آیفون 

 طراحی

  لایکا  تایوان 

 یوتیوب  

دوربین

  اندروید  

تاشو  

چین

  گلکسی

  پیکسل 

 ساعت 

 ای‌بی 

 هوشمند 

 سطح  

جدید  

شرکت 

 معرفی  

تجاری

  طرح