کد خبر : 177947
تاریخ انتشار : دوشنبه 27 دسامبر 2021 - 17:59
-

نقش نیروی هوایی ارتش در عملیات والفجر۸

نقش نیروی هوایی ارتش در عملیات والفجر۸

در عملیات والفجر ۸ برای اولین بار من شاهد بودم که نیروی هوایی اقدام به اعزام افسران رابط با درجه سروانی و بالا به یگانها کرده بود، این افسران پرواز هواپیماهای خودی را با پدافند هماهنگ می کردند که مورد اصابت قرار نگیرند و هواپیماها را تا روی هدف هدایت می کردند که نتیجه خوبی

نقش نیروی هوایی ارتش در عملیات والفجر۸

در عملیات والفجر ۸ برای اولین بار من شاهد بودم که نیروی هوایی اقدام به اعزام افسران رابط با درجه سروانی و بالا به یگانها کرده بود، این افسران پرواز هواپیماهای خودی را با پدافند هماهنگ می کردند که مورد اصابت قرار نگیرند و هواپیماها را تا روی هدف هدایت می کردند که نتیجه خوبی داد.

به گزارش ایسنا، هیبت‌الله اسدی از جمله پژوهشگران حوزه دفاع مقس است. او با اشاره به این که نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران (نهاجا) در عملیات «والفجر ۸» به دو شکل به طور فعال و موثر شرکت داشته است توضیح می‌دهد:

 شرکت در عملیات هوایی

نهاجا، برای شرکت موثر و هماهنگ در عملیات والفجر۸ (فاو) با تقویت و فعال کردن قرارگاه رعد (به عنوان قرارگاه عملیاتی و ستاد مقدم نهاجا DASC)  تمامی فعالیت‌های هوایی و پدافند هوایی را بدون واسطه و هماهنگ با یگان های عملیاتی هدایت می‌کرد و مأموریت های لازم برای پشتیبانی از عملیات والفجر ۸ را به طور مستقیم در حداقل زمان به اجرا در می‌آورد.

این قرارگاه به وسیله سرتیپ شهید خلبان عباس بابایی (معاون عملیاتی نهاجا) سرپرستی می‌شد و نخبگانی از ستاد نیروی هوایی از جمله شهید سرتیپ ستاری (فرمانده پدافند هوائی نهاجا) و شهید اردستانی و … در این قرارگاه فعالیت شبانه‌روزی داشتند.

وظیفه این ستاد که در جوار قرارگاه خاتم الانبیاء (قرارگاه اداره کننده عملیات والفجر ۸) در  جنوب تشکیل شده بود، هماهنگی با قرارگاههای خاتم ۱ (قرارگاه سپاه پاسداران) و خاتم ۲ (قرارگاه نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران) و برآورد نیازهای پشتیبانی هوائی و پدافند هوایی بود که پس از تصمیم‌گیری جهت اجرا از طریق پایگاه هوایی امیدیه به طور مستقیم به سایر پایگاه های مربوطه دستورات لازم داده می‌شد.

امیر سرتیپ شهرام رستمی که در عملیات والفجر ۸ جانشین معاون عملیاتی نهاجا را به عهده داشته است در این باره می‌گوید: «برای پشتیبانی از عملیات والفجر ۸، در منطقه جنوب، پایگاه هوایی امیدیه نزدیک‌ترین پایگاه به عنوان پایگاه اصلی برای اجرای مأموریت‌ها در نظر گرفته شده بود و برای به حداقل رساندن زمان اجرای مأموریت‌ها و بالا بردن ضریب حفاظتی و امنیت پروازها پایگاههای تبریز و همدان با اعزام هواپیما و گروههای فنی به پایگاه امیدیه اقدام نموده بودند و سایر پایگاهها مانند اصفهان، بوشهر و دزفول به طور مستقیم از پایگاه‌های خود اقدام به اجرای مأموریت‌های واگذاری از طرف قرارگاه رعد می‌نمودند. نهاجا به روشهای زیر عملیات والفجر ۸ را پشتیبانی می‌نمود.

 پشتیبانی نزدیک هوایی

اجرای پشتیبانی نزدیک هوایی با در نظر گرفتن تجربیات عملیات‌های گذشته با هدف پشتیبانی موثر آتش از آفند یگان‌های رزمی و به‌ویژه درهم شکستن پاتکهای سنگین دشمن که معمولاً به صورت یک روش جاری و قابل پیش بینی از سحرگاه شروع عملیات به اجرا درمی‌آمد، انجام گرفت.

برای اجرای آتش موثر و هماهنگ با عملیات یگان های رزمی و به حداقل رساندن اشتباهات و به ویژه حفظ تأمین و حفاظت پروازها در عملیات والفجر۸، اقدام به اعزام افسران رابط هوایی و افسران ناظر مقدم در سطح وسیع شد که در دیگر عملیات‌ها سابقه ای در این حد نداشت. این افسران در رده‌های مختلف با فرماندهان هماهنگی لازم را به عمل می‌آوردند، نیازمندی ها را برآورد و به قرارگاه رعد گزارش و سپس هدایت پشتیبانی نزدیک هوایی را به عهده گرفتند تا نتیجه مطلوب‌تری بدست آید. این هماهنگی تاکتیکی که بر اصول آموزشی دانشگاهی استوار بود، بی‌شک نقش ارزنده ای در پشتیبانی آتش موثر ایفا نمود، تا جایی که بخشی از موفقیت‌های آفندی یگان‌های رزمی و درهم شکستن پاتکهای دشمن را می‌توان در گرو همین اقدام دانست.

در این رابطه نویسندگان کتاب«خرمشهر تا فاو» استفاده مناسب از نیروی هوایی و هوانیروز را از جمله دلایل موفقیت عملیات والفجر ۸ برآورد کرده‌اند.

و در تحلیلی دیگر از کتاب «کارنامه توصیفی عملیات» می‌خوانیم :

«در نبرد فاو، ایران اسلامی علاوه بر استفاده از نیروهای پیاده و شکارچیان تانک، موفق می‌شود با آتش توپخانه و خمپاره انداز، ضربات سنگینی را برادوات زرهی دشمن در جاده های فاو ـ بصره و فاو ـ ام القصر وارد آورد و در تکمیل آن، هوانیروز و نیروی هوایی با حمایت از یگان‌های عمل کننده اسلام، با نبردی درخشان در هوا و زمین، برگ زرینی از افتخار و حماسه از خود به جا می‌گذارند.

نیروی هوایی ایران در این عملیات با همکاری پدافند زمین به هوا، ۷۴ فروند از هواپیماهای پیشرفته عراق را ساقط می‌کند و با نشان دادن توان رزمی خود، ادعای کارشناسان خارجی مبنی بر ناتوانی هوایی ایران را باطل می‌کند و با بیش از ۱۰۰۰ سورتی پرواز دوست و دشمن را در حیرت فرو می برد.

و در جایی دیگر از همین مدرک گفته شده است:

«در این روز (۲۲ بهمن ماه ۱۳۶۴) نیروی هوایی ارتش در حالی که جنگنده‌های دشمن نیز در منطقه حضور داشتند طی چند مرحله مواضع دشمن را هدف قرار دادند.»

هماهنگی بسیار بالایی هوایی در عملیات والفجر ۸

در مورد نقش افسران رابط در عملیات والفجر ۸ «سرتیپ ۲ حسین مهرآرا» هم توضیح می‌دهد: «در قرارگاه‌های مختلف که برای هدایت عملیات در فاو تشکیل شده بود، افسران رابط نیروی هوایی حضور فعال داشتند. من اولین بار بود که می‌دیدم در این حد برای هماهنگی و پشتیبانی نزدیک هوایی پیش بینی شده است و این یک کار کلاسیک است که بایستی همیشه مورد توجه قرار گرفته شود.

در جنگ، پروازهای با ارتفاع بالا را بدون افسر رابط، می شود کنترل و هدایت کرد ولی چون در پشتیبانی نزدیک هوایی و به ویژه درعملیات فاو برای حفظ تأمین و رعایت اصول حفاظتی بیشتر پروازها با ارتفاع پست انجام می‌گرفت، بنابراین افسران رابط و ناظر مقدم بطور اجبار بایستـی وجود داشته باشند.

مـطلب دیگری که بایـد اضافه کنیم، وقتی که هـواپیماهای خـودی می آمدند، یگان های توپخانه در حال تیراندازی بودند، بنابراین بایستی اقدامات کنترل آتش فضای هوایی انجام می شد و چون در این مقطع پرسنل سپاه پاسداران با چنین اقداماتی آشنائی نداشتند، لذا بایستی از افسران مجرب نیروی هوایی برای اینکار استفاده می‌شد که این چنین شد. در تمام مدتی که در عملیات والفجر ۸ شرکت داشتم، هیچگاه شاهد اشتباه نیروی هوایی خودی نبودم و عدم اشتباه نشانه کار صحیح و اصولی است که با اعزام افسران رابط و افسران ناظر مقدم امکان پذیر شده بود. »

نکات آموزنده عملیات والفجر ۸

سرهنگ منصور بختیاری که در عملیات والفجر ۸ در یکی از یگانهای توپخانه خدمت می‌کرده است در جواب این سئوال که چه خاطره آموزنده ای از این عملیات دارد، می‌گوید : «عملیات فاو دارای نکات آموزنده زیادی است که در عملیات های دیگر شاید نبوده است. یک نمونه مربوط به نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران است که در این عملیات بسیار چشمگیر بود؛ در این عملیات برای اولین بار من شاهد بودم که نیروی هوایی اقدام به اعزام افسران رابط با درجه سروانی و بالا به یگانها کرده بود، این افسران پرواز هواپیماهای خودی را با پدافند هماهنگ می کردند که مورد اصابت قرار نگیرند و هواپیماها را تا روی هدف هدایت می کردند که نتیجه خوبی داد.»

عملیات والفجر ۸ بیستم بهمن ماه سال ۱۳۶۴ آغاز شد.

انتهای پیام

منبع:ایسنا

برچسب ها :

ناموجود
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

اخبار سلامت

دیزل ژنراتور

صیغه نامه برای هتل

قیمت فنس

پریفرم

سایت مدیر اکسپرت

خرید انواع هدایای تبلیغاتی خلاقانه

خرید دتکتور گاز از نماینده رسمی ایران

مبانی حقوق مهندسی

خرید صندل عمده

نحوه محاسبه اقساط

قیمت خرید تلویزیون زیر 5میلیون

قیمت فنس

صندلی آرایشگاه

زير نويس ساز

لمینت متحرک دندان

جعبه سازی

اهمیت استفاده از رپورتاژ

بهترین صرافی های ارزدیجیتال

New punjabi songs

سامانه خودنویس

آزمایشات طب کار بدو استخدام

گن بعد از جراحی ژینکوماستی

آموزش خرید بیت کوین

مرجع خرید و فروش هماتیت

سازمان امور مالیاتی

بهترین فیلم های 2023

تقویت انتن موبایل

مانیتور دنا

شیشه ماشین

عرضه کننده سیم خاردار،فنس،ورق های شیروانی با قیمت عمده

خرید اکانت کلش

تشک دو نفره

دکتر علی پرند

https://nipoto.com/ethereum

شرکت کیمیا همرنگ

خرید تابلو برق

اسرارالشفاء

خرید رپورتاژ آگهی

مایکروسافت

  شیائومی 

 سامسونگ 

 گوشی 

 مارک  

اینتل 

 گواهینامه

  قرمز  گورمن

  تبلت  آیفون 

 طراحی

  لایکا  تایوان 

 یوتیوب  

دوربین

  اندروید  

تاشو  

چین

  گلکسی

  پیکسل 

 ساعت 

 ای‌بی 

 هوشمند 

 سطح  

جدید  

شرکت 

 معرفی  

تجاری

  طرح