یادگار “کمانداران ماد” را از کرمانشاه به سوغات ببرید!
“گیوه” از جمله صنایع دستی روستایی و پاپوشی محبوب میان مردم کرمانشاه است که بسیاری از میهمانان نوروزی پس از بازدید از زیبایی های کم نظیر این استان، آن را به عنوان یک سوغاتی متفاوت برای آشنایان و دوستانشان به همراه می برند. به گزارش خبرنگار ایسنا منطقه کرمانشاه، در هزاره های قبل، مردمانی سخت
به گزارش خبرنگار ایسنا منطقه کرمانشاه، در هزاره های قبل، مردمانی سخت کوش در کوهستان های کرمانشاه زندگی می کردند که برای گذران معیشت خود دامپروری و کشاورزی را پیش گرفتند، این شیوه از زندگی آنها را مجبور کرده بود تا مدام در مناطق ناهموار و صعب العبور تردد داشته باشند، برای همین باید پاپوش آنها به گونه ای بود که علاوه بر راحتی و سبک بودن، مقاوم نیز باشد.
گفته می شود کمانداران ماد از اولین کسانی بودند که چنین پاپوشی را استفاده کردند و بعدها در میان دیگر مردمان مناطق کوهستانی غرب ایران گسترش یافت.
پاپوشی را که نیاکان ما ابداع کردند، با گذشت چندهزار سال هنوز هم محبوبیت خود را در میان مردمان مناطق کوهستانی حفظ کرده و با عنوان “گیوه” شناخته می شود.
گیوه کفشی بادوام، طبی و سبک است که در همه فصول سال می توان آن را پوشید و تولید آن برای همه سنین انجام می شود.
از دیرباز هر گردشگری که به کرمانشاه سفر کرده، پس از بازدید از دیدنی ها و جاذبه گردشگری این استان، سری هم به بازار سنتی کرمانشاه یا کارگاه های تولید گیوه در مناطق اورامانات کرمانشاه زده تا گیوه را نیز به عنوان سوغاتی زیبا و متفاوت باخود به همراه ببرد.
5 نوع گیوه در استان تولید میکنیم
پروانه حیدری معاون صنایع دستی استان کرمانشاه در گفت و گو با خبرنگار ایسنا منطقه کرمانشاه، بااشاره به تولید حدود پنج نوع گیوه در استان، اظهار کرد: آرجیده، زیرلاستیکی، زیرچرمی، زیرپارچه ای و رویه ابریشمی انواع گیوه ای هستند که از دیرباز در کرمانشاه تولید می شوند.
وی افزود: بین این پنج نوع گیوه، زیرپارچه ای و رویه ابریشمی از محبوبیت بیشتری برخوردار بوده و عمده تولیدات گیوه استان در این دو محصول است.
معاون صنایع دستی استان کرمانشاه بابیان اینکه تولید گیوه زیرلاستیکی از زمان های دور در شهرستان رایج هرسین بوده، عنوان کرد: تولید این نوع گیوه به همراه گیوه زیرآرجیده و زیرچرمی از سالهای گذشته به تدریج منسوخ شده بود که در سالجاری با برنامه ریزی هایی که داشتیم احیاء آنها را با آموزش نسل جدید در دستور کار قرار دادیم که خوشبختانه موفق هم بوده ایم.
وی تصریح کرد: گیوه رویه ابریشمی هم گیوه زنانه است که تلاش کرده ایم با طراحی جدید آن را بروز رسانی و متنوع کنیم.
حیدری همچنین بااشاره به صادرات گسترده بخش عمده ای از تولیدات گیوه استان به کشور عراق، گفت: گیوه های زیرپارچه ای تولید شده در منطقه اورامانات کرمانشاه در عراق و خصوصا سلیمانیه متقاضیان زیادی دارد، لذا بخش عمده ای از تولید این محصول به عراق صادر می شود.
وی در ادامه به قدمت تولید گیوه در مناطق اورامانات کرمانشاه اشاره کرد و گفت: درحال حاضر شهر “نودشه” در شهرستان پاوه به عنوان شهر ملی گیوه بافی ثبت شده است.
معاون صنایع دستی استان خاطرنشان کرد: خوشبختانه تولید گیوه در مناطق اورامانات کرمانشاه، اشتغال بسیار خوبی را در پی داشته است.
هر گیوه تا 10 سال میتواند عمر داشته باشد
فخرالدین شبرنگ از جمله پیشکسوتان تولید کننده گیوه در شهرستان پاوه است که سالهاست کارگاه تولید گیوه دارد.
وی در گفت و گو با خبرنگار ایسنا با اشاره به انواع مختلف گیوه و استقبالی که عراقی ها و گردشگران از گیوه زیرپارچه ای دارند، گفت: گیوه های زیرپارچه ای به واسطه خواص طبی و تاثیر مثبتی که بر اعصاب و عدم ضعف چشم دارد، عرق و بو نکردن پا در انها و راحتی، بیشتر مورد توجه هستند.
وی تصریح کرد: اگر از کفش های گیوه خوب مراقبت شود و زیاد در آب نباشند، تا 10 سال عمر می کنند.
این پیشکسوت تولید کننده گیوه ریشه گیوه را در ایران مربوط به روستای هجیج و شهر نودشه دانست و گفت: تولید گیوه در هجیج و نودشه از زمان های دور شروع و بعدها در کرمانشاه، روانسر، کامیاران و… گسترش یافت.
وی در ادامه عنوان کرد: اکثر تولیدکنندگان گیوه در اورامانات بانوان خانه داری هستند که این هنر دستی را در کنار امور خانه انجام می دهند و اینگونه به اقتصاد خانواده خود کمک می کنند.
وی در خصوص قیمت هر جفت گیوه نیز گفت: باتوجه به اینکه گیوه هنری دست ساز است که تولید آن زحمت زیادی می طلبد، لذا هر جفت گیوه مردانه 200 هزارتومان تمام می شود، اما گیوه های زنانه ارزانتر هستند.
برچسب ها :
ناموجود- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0